In de literaire reeks die wij samen met de openbare bibliotheek Culemborg organiseren, komt er weer een topauteur, Forugh Karimi!

FORUGH KARIMI (1971, Kabul) is een Afghaans-Nederlandse schrijver. Op 25-jarige leeftijd vluchtte zij samen met haar man naar Nederland. Ze heeft geneeskunde gestudeerd (UvA, 2004) en is werkzaam als psychiater en psychotherapeut. Op haar negentiende won ze in Kabul een prijs voor het beste korte verhaal. Ook heeft Karimi heeft vele artikelen en essays geschreven in zowel het Farsi als het Nederlands en vertaalde ze werk van o.a. Zwagerman en Nijhoff.

In De moeders van Mahipar vertelt Forugh Karimi over de lotgevallen van een familie die uit elkaar gerukt wordt door oorlog en waarvan de leden verspreid over de wereld ieder een eigen lot tegemoet gaan. Met deze roman wil Forugh haar volk een gezicht geven, met alle menselijke nuances dat het verdient, in een verhaal over liefde, vriendschap, geweld, mededogen, en tot slot over de zoektocht naar een bewoonbaar ‘thuis’.

Radioloog Ramín Sam Manzel treft zijn vrouw Saráh op een avond aan in een plas bloed bij hun appartement. Ze is neergestoken, de verdachte is voortvluchtig. Ramín is op zijn derde samen met zijn moeder Lolo als vluchteling naar Nederland gekomen en Lolo houdt zijn afkomst angstvallig voor hem verborgen. Mondjesmaat komt Ramín echter te weten wie hij is en vanwaar hij komt – maar pas als Saráh Lolo’s dagboeken voor hem vertaalt, valt alles op zijn plek en wordt ook duidelijk wie de dader is van de aanslag op Saráh en komt alles in een heftige, maar ook ontroerende stroomversnelling.